30 jaar AZC school in Oisterwijk

30 Jaar AZC school in Oisterwijk
 
Donderdag 30 september werd het 30-jarige jubileum gevierd van de AZC-school in Oisterwijk. Om dat te vieren is er een circus opgezet door de leraren en leerlingen van de school. De leerlingen hadden in kleine groepen verschillende acts voorbereid en mochten die per groep laten zien aan de ouders.
door Emma Hazelbag

Circus op de AZC school in Oisterwijk (Foto: LOVO)

De school bestaat sinds 1991 en is gevestigd op het terrein van het AZC. Zo krijgen kinderen gelijk de kans om naar school te gaan. Ieder kind tussen de vier en twaalf jaar, zowel asielzoeker als arbeidsmigrant, is welkom op de school. Wanneer er wordt gedacht dat het kind voldoende beheersing heeft van de Nederlandse taal, en het gat met de reguliere leeftijdsgenoten overbrugbaar is, wijzen ze de ouders op de mogelijkheid van een reguliere school. In hoge uitzondering, alleen wanneer er geen passend onderwijs aangeboden kan worden, zoeken ze samen met COA naar een passende school. Na afloop liet directrice Carin de Jong weten dat ze erg te spreken is over het werken op de school: ‘Dit is nu mijn vijfde jaar dat ik hier werk, waarbij ik vorig jaar directeur ben geworden. Het is echt een feestje om hier te werken, we hebben elke keer natuurlijk weer nieuwe kinderen die heel graag willen leren.’
Na een korte speech van de directrice begon de voorstelling. Nadat iedereen welkom was geheten, werd het eerste groepje opgeroepen. Terwijl ze maar een dag hebben geoefend, met circuslessen van circus Evertz, slaagden ze er allemaal in om er een super leuke show van te maken. Het begon met zingen en volgde met een flowerstickshow, diaboloshow, een act door de jongste leerlingen van de school, de balansbal, Chinese bordjes, jongleren en koordlopen. De kinderen deden goed hun best en volgden fanatiek de aanwijzingen van de leraren. Nadat de leerlingen allemaal hadden opgetreden, kwam er als verrassing voor de kinderen een act vanuit de leraren.

Samen zingen, als afsluiter (Foto: LOVO).

Als afsluitende act stonden alle kinderen en leraren in de piste en zongen ze nog een laatste keer het openingslied. Het was mooi om te zien dat alle kinderen er zo’n plezier in hadden. Je zag stralende gezichtjes, lachende docenten en vooral trotse ouders. Het was een geslaagd circus. De directrice kwam weer in de piste voor een eindwoord. Daarin bedankte ze iedereen voor het komen, complimenteerde ze de kinderen voor het mooie optreden en dat ze zo goed hun best hadden gedaan, daarna mochten de kinderen naar huis en de ouders naar binnen voor een hapje en een drankje. De ouders hebben meegeholpen en alle lekkere hapjes gemaakt, zo heeft iedereen een steentje bijgedragen aan deze mooie dag. Op naar nog meer mooie, leerzame jaren!